CERITO RAKYAT: WIWITANE DANAU TOBA

Gambat: pinterest.com
Lenteraumat.com,Jawa Timur-
Biyen, ono petani yatim piatu ing sisih lor Pulo Sumatra. Wilayah kasebut banyune asat banget.

Syahdan, pemuda kasebut urip seko tani lan mancing. Ing sawijining dino dheweke lagi golek iwak oleh apik banget.

Warnane iwak iku kuning emas. Sawise dicekel, iwak iku malih berubah dadi putri ayu. Putri minangka wanita sing dikutuk mergo nglanggar larangan.

Bakal malih dadi jenis makhluk sing ndemek dhisik. Mergo sing ndemek dheweke iku mau manungsa, dheweke dadi putri manungso.

Kagum karo kaindahane, petani enom mau njaluk putrine dadi garwane utowo bojone. Proposal kasebut mau ditompo kanthi syarat yen pemuda kasebut ora bakal meruhi asal usul seko iwak, petani enom iku setuju karo kahanan kasebut.

Sawise setaun, pasangan pemuda pemudi iku dikaruniai putro. Dheweke duwe kebiasaan ala ora nate kebak uteke. Dheweke mangan kabeh panganan sing kasedhiyo.

Ing sawijining dino bocah iku mangan kabeh panganan seko wong tuwane.

Wong tuane lanang iku nesu mergo ra kebagian pas kesel mari nyambut gawe lan ujar: “bocah keturunan iwak!” Omongan iku mau mbukak rahasia garwane, mula janjine terus gagal.

Garwa lan anake iku mau langsung ilang secoro sekti. Ing lemah sing tilas sikile metu sumber gedhe.

Banyu sing mili seko musim semi soyo gedhe. Lan dadi telogo sing jembar. Telogo kasebut saiki diarani Danau Toba

Sumber: adahobi.com