Ceritane Joko Kendil

Foto: ceritaanakindo.blogspot.com


Oleh: Ada Hobi


Lenteraumat.com,Surabaya-
Biyen, ono wanito tuwa karo putrone. Bocah lanang elek lan ugo ringkes. Mulo ojo gumun, yen bocah kasebut asring diarani Joko Kendil dening masarakat sacedhake.

Kendil dhewe yaiku pot sing dienggo masak nasi. Yaiku kamiripan bentuk awak bocah karo kendil sing ndadekake bocah kasebut dijenengi Joko Kendil dening uwong-wong.

Sanajan awake bocah ora sampurno, wanito iku tetep tresna karo anake. Nyatane, kabeh panjalukane bocah iku mesthi ditututi.

Biyen, joko kendil njaluk wanita itu omah-omah karo putri. Krungu iki, wong wadon mau kaget banget. Banjur ngandika:

“Elingen sopo sampeyan, Joko. Lan eling opo rupane awakmu. ”

“Mboten nopo-nopo, Ibu. Oalah, aku njaluk ibu njaluke lamaran putri, “jarene Joko Kendil.

Kanthi rasa kuwatir, wanito iku netepi kekarepane Joko Kendil.

Ora suwe crito, dheweke ugo ngadhepi rojo. Rojo iki nduwe anak telu. Anake telu iku putri ayu. Kanthi mangu-mangu, wanito kasebut nerangake marang rojo.


 
Dheweke pengin salah sawijining putri rojo dijodohake karo Joko Kendil.
Krungu iki, rojo ora nesu.

Nanging, dheweke nyritakake maksud wanito kasebut marang telu putrine. Ing antarane telu putri, mung putri paling enom sing gelem nampa proposal iku mau.

Kalorone ora trimo proposal kasebut, mergo ngerti sopo sejatine Joko Kendil. Selanjute di adakne pernikahan anata putri enom karo Joko Kendil.

Sawise omah-omah, penghinaan mesthi katon ing garwane sing paling enom seko rojo, utamane seko sedulur lanang loro kasebut. mesthi wae dheweke sedhih.

Cekakipun, rojo nindakake kompetisi sing cepet. Wiwitane, Joko Kendil kepengin melu sayembara mau.

Nanging, iki biso ditindakake amarga penyakit sing ora biso ditindakake. Kompetisi kasebut dirawuhi dening komandan sing wani.

Pangeran kasebut dikagumi kabeh wanito sing ono ing jaman semono, kalebu adhine loro sing ragil.

Kaloro putri sing ragil banjur moyoki adhine. Sedhih putri sing paling enom ora biso ditahan.

Sedhih lan mangkel, dheweke nendhang panci ing ngarepe. Krungu suarane panci pecah, dumadakan sang pangeran nyedhaki putri sing paling enom.

Wiwitane, putri sing bungsune kaget naliko dicedhaki dening pangeran. Sawise pangeran ngandhani yen dheweke yaiku Joko Kendil, putrine sing paling enom pungkasane nglelehake ati.

Pranyata Joko Kendil kena kutukan sing ndadekake rupane ora apik.
Pungkasane, pasangan kasebut urip seneng saklawase.

Sumber: adahobi.com

Editor: Sudono Syueb